10 November Lunde 7 forside
Helgen 10-11 november 2007 var siste veteranseilflysamling for i år.

Samlingen ble lagt til Lunde i Telemark.Værmeldingen beskrev vind fra nordvest og ca 4 grader celsius. Dette viste seg å stemme bra for lørdag. På søndag var det en svak vind fra nordvest med noen snøfnugg i luften. Ka 8 b og Blanik L 13 ble benyttet til vinsjstart. Blaniken ble vinsjet for første gang på Lunde. Det spesielle med denne typen Blanik er at den har sin vinsjkobling på hver side av flykroppen ved cocpit. Dette medfører wiren er splittet i to delkoblinger på hver side. Denne koblingen viste seg å fungere meget bra.

Det var totalt 5 piloter med vinsjutsjekk som deltok de to dagene, Kor, Øyvind, Jørgen, Jan-Tore og Ole Vidar. Det ble oppnådd opptil 500 meter høyde i vinsjstart. Dette regnes som bra med ca 900 meter wire. Petter opererte vinsjen og Kjell-Ole sørget for at vinsj-wiren ble dratt ut. Selv om vi skriver november ble det turer på opptill 30-40 minutter. Vi har nå gjennomført totalt 60 vinsjstarter på Lunde i høst.
For piloter som ikke har prøvet en vinsjstart før kan denne startmetoden se ekstrem og spektakulær ut. Den ser imidlertid mer dramatisk ut enn den er. Seilflyet kobles til er lang stål wire eller aramid line. Wiren tromles inn og flyet akselerer fra 0-100 på fra 2,0-2,5 sekunder. Dette er raskere en en formel 1 bil!! Deretter bærer det til værs med en stigevinkel på 40-45 grader. Etter 20-30 sekunder har seilflyet oppnådd 400-600 meter høyde og kobles fra wiren. Dette er en velkjent og utprøvd startmetode i mange land, ikke minst i Danmark og Tyskland. Det har også vært vinsjet i Norge opp gjennom historien. I Norge er det kun Elverum og Seilflyhistorisk Forening som er operative på vinsj i dag. Vinsing av seilfly er en kontrollert, sikker, miljøvennlig og rimelig måte å starte i seilfly. Hvorfor ikke prøve en tur?

 

Seilflyhistorisk forening © 2016. All Rights Reserved.